Vasutazni jó – csak legyen jegy

Közben már készülök szorgalmasan az útra, egyelőre még csak gondolati szinten. Nézegetem a lehetőségeket, mi az, amiért érdemes lenne ide vagy oda kitérni, esetleg komoly módosítást beiktatni.

Sajnos örök gond nálam, hogy a klasszikus turistáskodás általában kevésbé köt le. Európa legtöbb országában megfordultam, egyszer érintettem Afrikát is (Marokkó és Nyugat-Szahara), s volt valamennyi Kelet-Ázsia is. Mindig az egyéni tervezésben hittem, mert legjobban ez egyeztethető össze az igényeimmel, s többnyire olcsóbb is lényegesen. A pénz meg nem a fán terem.

Az egyéni utazás velejárója, hogy a felmerülő kihívásokat is egyedül kell leküzdeni. Mókás a nyelveket nem beszélő marokkóiaktól vonatjegyet venni vagy épp a taxisnak elmagyarázni, hogy mégis hova szeretnék eljutni, miközben az én arab szókincsem is kimerül a sukran meg a szuk szavaknál. (Más kérdés, de azt azért észrevettem, hogy mindenhol örömöt kelt, ha a külföldi makog pár szót az anyanyelvükön.)

De visszatérve a mostani kirándulásra, komoly felmerülő probléma a jegyek beszerzése. Itt ugyanis a vonatok kapacitása korlátozott, helyjegy van. Oké, keményüléses jegyet elviekben adnak annyit, ami még fizikálisan lehetséges, de a folyosón dekkolni egy napon át nem éppen elfogadható opció.
A jegyeket nem lehet bármikor megvenni, csak az utazás időpontja előtt 18 nappal kezdik el árulni. Vannak frekventáltabb vonalak és időszakok, mint például a holdújév, amikor gyakorlatilag a fél ország elindul a szülőföldjére, hogy családi körben ünnepelhessenek. Ilyenkor nagyon nehéz jegyet kapni, mert szinte azonnal fel is vásárolják őket, amint lehetővé válik a foglalás. Mivel az ünnepre már haza is érnék, így nálam inkább a visszaút rizikós ebből a szempontból.

Van egy másik probléma is, bár ez itt helyfüggő. Értelemszerűen lehet jegyet venni az állomásokon, de Fengjieben nincsen vasút, így vasútállomás sincs. Szerencsére sikerült kiderítenem, hogy a főpostán van egy vasúti értékesítési pont, úgyhogy ez a veszély elhárult.

Végül még egy gondom van, de ez meg teljesen személyes. Egyedül vagyok itt, s egyedül utazni nem olyan jó móka. Mengsi valahogy kikönyörögte a szüleitől, hogy holdújévre ez legyen az idei ajándéka és eljöhessen velem, viszont egyúttal függővé tették a féléves vizsgaeredményétől. Csakhogy az 24-én derül ki, vagyis simán előfordulhat, hogy nem kapunk mindenhová jegyet.
Majd én is beszélek valamelyik nap az anyjáékkal, mert egészen felvillanyozott a lehetőség, hogy lenne útitársam. Valamit ki kell találni.

Hozzászólnál Facebook fiókkal?

5 hozzászólás

 • elkoltozott.

  :)))

  Izé én jelentkezem:) Csak kell egy repjegy oda Kinába na:)

  De pont kérdezni akartam hogy más ott élő külföldi tanár nincsen? Vagy szimplán külföldi?

 • Liping

  @Rókabilly: hehe, sajnos nem csak ez az egy tárgya van.:)
  @elkoltozott.: 😛 Itt nincs más külföldi, Fengjieben én vagyok az egyetlen. De ez nem baj, eleve örültem neki, mert mi van, ha egy debillel kerülök egy helyre, aki jobb híján csak engem képes boldogítani.

 • Llychllyn

  Mindenki örül, ha próbálunk vele az anyanyelvén beszélni… Ez igaz, de én megjártam néhányszor, Hollandiában (annak ellenére, hogy hollandul még csak meg se próbáltam semmit, csak angolul) vadul magyaráztak nekem hollandul (holott az illető tudott angolul is, mint ez később kiderült), Olaszországban meg udvarias akartam lenni, erre meg alaposan elmagyaráztak nekem valamit olaszul, amiből persze nem értettem egy szót se.

  A kedvencem anyám volt, aki szintén az olaszoknál egy valószínűleg buggyant nővel (egy uszkárt tologatott egy babakocsiban) elegyedett olasz-francia-angol keveréknyelven, ebből ő magabiztosan csak angolul beszélt (a néni meg valószínűleg nem), franciául mindketten csak kicsit tudtak, olaszul meg csak az uszkáros nő. Ennek ellenére egy fél órán át simán elbeszélgettek, de hogy miről, azt valószínűleg egyikük sem tudja:)

  Örömmel olvasom a blogodat, csak így tovább, eddig próbáltam kétszer-háromszor kommentelni, valamiért nem ment, remélem, most már sikerül:)

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük