Mi történik Larung Garban?

Ma már az index is hozta azt a korábban Tibet-specifikus oldalakon keringő hírt, miszerint Kína több ezer buddhista épületet akar lerombolni Tibetben és el akar űzni egy csomó szerzetest. Mivel bátorkodom vélelmezni, hogy az átlag olvasó külön nem néz utána a történetnek, pusztán ezek alapján a hírek alapján alkot véleményt, fontosnak tartom, hogy néhány dologgal árnyaljam az azokban elhangzó állításokat. 

 

larunggarbuddhistacademy_easttibet_2.jpg

 

1. Larung Gar nem egy ősi buddhista komplexum, 1980-ban alapították, korábban beépítetlen területen, Szecsuán tartomány tibetiek lakta részén.

 

2. Az elmúlt években többször is kis híján leégett az egész, veszélyeztetve a benne élők és a környék biztonságát. A többnyire spontán, engedély nélkül felhúzott épületek ad hoc kivitelezése még az amúgy nem túl szigorú kínai előírásoknak sem felel meg.

 

3. Nagy vihart kiváltó pont, hogy az újonnan életbe lépő rendszabályok előírják, hogy a tanítványok kizárólag a vallási tárgyú oktatást szerezhetik be az eddigi keretek között, egyébként pedig hagyományos, szekuláris oktatási intézmény használatára kötelezik őket. Ahogy Kínában mindenütt. Véleményem szerint elvárható módon.

4. Nem működik az állami nyilvántartás, a lakosság elvétve van bejelentve. Az eltávolítandó lakók zöme nem helyi illetékességű, akik nem rendelkeznek helyi hukouval, vagyis ők legálisan nem is tartózkodhatnának Larung Garban.

Az intézkedés oka a nyilvánvaló szabálytalanságok korrigálása mellett – bár ettől nem teljes függetlenül – elsősorban az, hogy a helyi kusza viszonyok miatt túlságosan nagy kontrollvesztés történt a kormányzat részéről, amit most igyekeznek helyreállítani.

 

 

A Szecsuánblogon a trollok kiszűrésére előmoderáció után jelennek meg a kommentek. Ha új vagy a blogon, az első (a moderáción nem fent akadó, normális) hozzászólásod után felkerülsz a blogos whitelist-re, s így a jövőben a hozzászólásaid azonnal megjelennek majd. Megértésedet köszönöm!

Hozzászólnál Facebook fiókkal?

3 hozzászólás

  • Liping

    @David Bowman: Ennél összetettebb a történet, de fentebb említett Larung Gar nem Tibet része már régóta. Szecsuán tartomány részét képezi, korábban Xikang tartomány része volt (utóbb ezt két részre osztották, nyugati fele a mai Tibet autonóm tartományhoz lett csatolva, míg a keleti Szecsuánhoz). Azonban még a császárság bukását követő de facto független tibeti állam időszakában is csak Csamdo környékét ellenőrizte Tibet Xikangból, így már eleve az is téves a cikkekben, hogy Tibetben rombolják az épületeket a kínaiak.
    (Az ún. Nagy-Tibet része ugyan, de ez egy igencsak történelmi fogalom, jelentős indiai területeket is magába foglal, a gyakorlatban már a 18. század óta nem létezik.)

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük