A pedofil láma

Teljesen gyanútlanul lapozgattam a Facebook-on, amikor egyszer csak kis híján félrenyeltem a zérós kólám. Olyat láttam ugyanis, amire soha nem számítottam volna. A biztonság kedvéért még rá is néztem a naptárra, de április 1-je már odébb van.

Bármennyire is hihetetlennek tűnt, hogy ez valaha is bekövetkezhet, azt kellett észleljem, hogy még a liberális lapok kommentelői is egy emberként ekézik a tibeti buddhizmus ikonikus vezetőjét, Tendzin Gyacót, vagy közismertebb nevén az aktuális, 14. dalai lámát. Ha esetleg valaki lemaradt róla, az öreg azzal okozott pr-katasztrófát, hogy egy kisfiút arra kért, nyalogassa a nyelvét (mármint a lámáét).

Bár olvasóim azzal majdnem biztosan tisztában vannak, hogy aránylag kevéssé vagyok a tibeti függetlenség megrögzött támogatójának nevezhető, azért az aggastyán viselkedését a pedofíliával összemosni is legalább annyira ellenemre való. Természetesen nincs rálátásom Tendzin Gyaco esetleges szexuális életére, vágyaira, így éppenséggel akár ő is gerjedhet gyermekekre, de itt azért nagy valószínűséggel nem egy szexuális ragadozó működésébe nyerhettünk bepillantást. De nézzük is meg, mi történt.

Némi, a gyermek által kezdeményezett ölelgetés után a láma nyelvet öltött. Ami számunkra szokatlan lehet, de a hagyományos tibeti kultúrában ez egy fajta tiszteletadásként funkcionál, illetve használják ettől nem teljesen függetlenül üdvözlés gyanánt is. Elcsattant egy szájrapuszi is a láma kezdeményezésére (ami sokak számára felháborító lehet, de nem pedofilok százmilliói körében is teljesen normális, nem szexualizált cselekedetnek számít), majd a helyzet ezután kezdett el csak igazán fokozódni, a már emlegetett nyelvszopkodási ajánlattal, amely a nyelvöltéssel ellentétben már nem tartozik a helyi kultúra elemei közé. Levezetésként még jött pár, a gyermek számára már láthatóan kényelmetlenül hosszú ölelés, s még egy kis játékos csiklandozás is a jelenet végén.
A láma szerint egy rosszul elsülő viccet láthattunk, s hivatala magyarázatként azzal állt elő, hogy az öreg szokásai közé tartozik, hogy poénkodik, ugratja az embereket.
Ez utóbbi egyébként jól dokumentált. Ahogy a dalai láma nyilvános szereplései is rendszeresen megörökítésre kerülnek, s így biztosan kijelenthető, hogy nem jellemző rá a gyerekek közönség előtti molesztálása.

Azt is érdemes észben tartani, hogy már 87 éves, így már egyáltalán nem biztos, hogy szellemileg teljesen friss. A felvételen inkább kelt kissé zavart benyomást. A történteket simán lehet ártatlannak látni, s valószínűnek tartom, hogy még néhány éve sem kavart volna különösebb hullámokat az eset, de ahol most tartunk, ebből simán lehet egy méretes cancel is a végén.

Ha tippelnem kéne, már valószínűleg nincs messze az újabb reinkarnáció. Már ha úgy dönt, hogy továbbra is ezt választja a nirvána helyett. Azért a Kínai Kommunista Párt valószínűleg nem túl szomorú az ölébe hulló muníció láttán.

Hozzászólnál Facebook fiókkal?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük