Immár külföldön is használhatom a kínai telefonszámom

Mert alapesetben ez sem magától értetődő ám. Míg odahaza ennek semmi különösebb akadálya nincs, az itteni számok, kikerülve a kínai adótornyok hatósugarából használhatatlanná válnak. A miértre nem nagyon tudok magyarázattal szolgálni.

 

A külföldi számok hívása még kínai hálózatról sem szokott menni. Ilyen esetben egyszerűen géphang jön, aki elmondja, hogy külföldre telefonálni nem tudok, ennek megoldása érdekében hívjam a szolgáltatót. Az sms is elvétve működött.

Az idei új számom valamiért kivételesnek bizonyult. Külön aktiválás nélkül engedi a nemzetközi hívásokat, amin meg is lepődtem elsőre. Korábban, még Xianningből egyszer felhívtam a China Mobile-t, hogy miképpen lehetne ezt megoldani, akkor az aktiválást 200 yuan befizetéséhez kötötték. Ez nem plusz költség, csak ekkora egyenleget igényelt, hogy megoldhassák. Most meg a jelek szerint nem volt semmi előfeltétele.

 

No, de a roaming. Az eddig soha nem működött, s legutóbb HK-ba érve elfelejtettem tesztelni, hogy ezúttal mi a helyzet, így ma tettem egy kört a China Mobile-nál, hogy megtudakoljam. Külföldi tartózkodás alatt természetesen nem kifejezetten szerettem volna használni az itteni kártyámat, de sms-eket a banktól kapok rá, amit csak úgy kapok meg, ha szerencsétlen kártya csatlakozni képes a határon túli szolgáltatókhoz.
Szóval ott jártam ma, s jövetelemre máris elő is keresték valahonnan hátulról a múltkori nyelvzseni pasast, akinek az angolján ma is csak hüledeztem. Tényleg egészen profi, s még az akcentusa is egészen rendben van.

 

Meg is ismert, majd tájékoztatott a helyzetről. A roamingnak sincs külön díja, de aktiválni kell, amihez 800 yuant kell a számlára helyezni. Ez szükség esetén lebeszélhető, elhasználható havidíjra is, vagy ha épp kell, az üzletbe visszatérve vagy telefonon keresztül lemondható a szolgáltatás használata, s az esetben visszautalják a pénzt, vagy azt, ami maradt belőle.
Esetemben valószínűleg a havidíjas elhasználás lesz majd a működőképes opció, mivel az úgyis harmincakárhány yuan, s feltehetően fogok még megfordulni külhonban, amikor nem fog ártani, ha a kínai számom is él. Minden egyes alkalommal pedig ezt eljátszani macerásabb procedúra, mint egyszer.

Hozzászólnál Facebook fiókkal?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük