Délkelet-Ázsia: Legek

Leghosszabb várakozás

A Shenzhen és Hongkong közötti határellenőrzés hongkongi oldala. Elképesztő mennyiségű ember, terelőkapuk közé szorítva, legalább 1-1.5 órás sorban állással. 

Legjobb kaja

Krabi neve rákot jelent, ennek megfelelve remek választék is áll rendelkezésre ebből a csemegéből. Apálykor a strandok is tele vannak – természetesen apró – rákokkal, amelyek szupergyorsan bújnak vissza a homokba vájt üregeikbe minden fenyegető megközelítés esetén. Az óriási grillezett garnélákat ízre nem múlta felül semmi.

WP_20140207_075.jpg

Legrosszabb kaja

A 7Elevenben mindenféle szendvicseket, hamburgereket lehet venni. Ezek normálisan becsomagolt termékek, mint otthon, de a boltban el is készítik (szendvicssütőbe rakják, grillezik vagy épp mikrózzák, tápláléktól függően) a vevőknek. A hamburgerek, amiket amúgy mikrózással hoznak fogyasztásra kész állapotba, teljesen ehetetlenek. Egyszer sajnos kipróbáltam. Bangkok felé a brazil párocska figyelmét is felhívtam rá, hogy ezekből véletlenül se egyenek (a szendvicsek ellenben jók), de a második pihenőnél nem hallgattak rám. A kajájuk fele a kukában landolt.

Legjobb élmény

Az elefántozás, Naphun felejthetetlenül cuki.

Legrosszabb élmény

George Town, éjszaka, pakkal a hátamon szállást keresve.

Legnagyobb lehúzás

A taxi George Town-ban (35 ringgit) és a bangkoki reptér teljes kínálata

Legjobb vétel

Az USB-s wifikütyü Melakkában, s a laundry service Krabiban, ahol 25 baht-ért az épp használatban lévő cuccaimon kívül mindent kimostak és kivasaltak.

Legszimpatikusabb helyi arc

Naphun gazdája. A legnagyobb jófejséggel kattintgatott, baksist nem várva és nem is remélve, mialatt a többi elefántos ember jól hallhatóan, nyíltan jelezte az utasainak, hogy a plusz szolgáltatásért plusz pénzt akar. Még cigivel is megkínált, igaz, először tőlem kapott.

Legutálatosabb helyi arc

Krabiban a Green Tea Hostel vezetője. Az ott töltött nap alatt gyönyörű műmosoly ült az arcán, de miután másnap átmentem az előre lefoglalt szálláshelyemre, úgy nézett rám, mint aki legszívesebben leköpne. Én hülye még próbáltam nála ezek után valamilyen túrára is befizetni, de mivel a leereszkedő stílusa nem változott, inkább kerestem másik helyet.

Legbüdösebb hely

Hat Yai autóbuszállomás, ahol a szennyvízcsatorna nincs lefedve, s jól láthatóan csörgedezik mindenféle dolog az út mentén.

Legbarátságosabb nép

Magasan a szingapúriak. Udvarias, kulturált, segítőkész banda.

Legnagyobb csalódás

George Town. Nincs semmi, amiért érdemes lenne idemenni. Ajánlott elkerülni.

Legszebb hely

A négy szigetes túra szigetei. Festői partok, kár tovább ragozni.

Legidiótább turista

A fura, teljesen begubózott és minden bőrfelületet takaró amerikai lányok a négy szigetes túráról.

Legszimpibb turista

Egy Julija nevű szlovén lány a szigetes túráról. Dobogós még a brazil párocska és a fogatlan skót ember.

Legjobb szórakozóhely

Egy Krabiban lévő, dél-koreai leány és thai párja által üzemeltetett kis bárocska, ahol mindketten élőzenét is nyomtak. A sör már 50 bahttól ment és a koktélok is olcsók voltak.

Legfárasztóbb turista

A George Town és Hat Yai közötti buszon mellettem helyet foglaló, 70 és a halál közt lévő, eredetileg indonéz, de már holland állampolgár bácsika. Üdítően fiatalos volt ugyan, s teljesen odavolt a technikai újdonságokért, de kihagytam volna, ahogy bemutatja az összes kütyüjét, s elmondja, mi mennyibe került.

Legnagyobb látott kártevő

A szállás előtti utcán komótosan végigsétáló patkány Szingapúrban.

Legnagyobb látott kártevő a szálláshelyen

Egy szem csótány Krabiban. Ugyanaz a fajta, mint Kínában, így nem sújtott le. Hamar kimúlt. Az utcán a járdán nagy mennyiségben futkároznak időnként.

Legtöbb kóbor állat

Krabi. Rengeteg kutya és macska. Ártalmatlanok, a helyiektől tartanak, a turistákat viszont kiszúrják, s kunyerálnak.

WP_20140202_008.jpg

Legbalhésabb turista

Krabiban a szálláson egész éjszaka üvöltöző párocska hölgy tagja. Bár meglettem volna az infó nélkül, még azt is tudom, hogy a fiú ugyanolyan szemét volt, mint annak idején Isztambulban. A teljes kép ismerete nélkül ugyan, de a súlyosan hisztiző fehérnépet, s az őt csitítani próbáló párját látva-hallva, nem ütött volna szíven, ha a leány kap egy-két pofont.

Legkényelmesebb utazás

A maláj távolsági buszok. Hatalmas hely, olyan, mintha fotelekben ülne az ember. Kéretik bevezetni Európában is.

Legkényelmetlenebb utazás

Tuk-tuk platója Thaiföldön. A hangulat kárpótol.

Legjobb ital

Melakkában az egyik indiai helyen felszolgált, jégkrémmel sürített tejes banánturmix. Kipróbáltam másnap mangóval is, úgy nem az igazi.

Leghosszabb idő kínai turisták nélkül

Kb. 2 nap Krabiban. Az elefántos túrán meg gyakorlatilag csak ők voltak.

Legdrágább nap

Utazás és szállás nélkül az elefántos túra napja Krabiban, kb. 1000 baht elverésével. Utazással és szállással a George Town-i kiruccanás, összesen 250 ringit körüli költéssel.

Legolcsóbb nap

A nap Krabiban, amikor nem mentem sehová, mert neten játszottam ügyeletes barátnőt. Talán ha 200 bahtot költöttem kajára és kólára.

_________________________________________________________

 

Ez a nyaralásról lehúzott utolsó bőr, esküszöm, de egy ilyen bejegyzés még kikívánkozott belőlem.

Hozzászólnál Facebook fiókkal?

4 hozzászólás

 • Liping

  Bocs a formázás miatt, nem így kellene kinéznie, de valamiért nem akarja felülírni ezt az állapotot a szerkesztő. Döglődik nagyon. Talán menet közben majd megjavul.
  Ha láttok félkövér címeket, akkor már helyrejött.

 • Bolan

  Kedves Liping,

  En osszel tervezek egy hasonlo del-azsiai korutat. Emiatt lenne par kerdesem az orszagok kozotti/beluli kozlekedesrol, illetve hogy mit erdemes megnezni. Epp csak most talaltam ra a blogodra, szoval igyekszem atnezni, hatha irtal mar ilyenekrol, nem akarlak feleslegesen nyaggatni. Esetleg privatban beszelhetnenk? Minden jotanacs jol jonne.

  Udvozlettel:
  Blanka

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük