Választás

Nem szeretnék elkanyarodni magyar belpolitikai témák felé, ne aggódjatok. Természetesen nekem is megvan a véleményem, politikai preferenciákkal is bírok, de ez a blog nem erről szól, s ez így van jól.

Hamarosan országgyűlési választások lesznek otthon, s ez egy sajátos helyzetet teremt az ilyen hozzám hasonló, kitántorgó rétegek számára. Ha élni szeretnék a választójogommal, akkor – miután magyar lakcímmel rendelkezem, azt nem számoltam fel (miért is tettem volna?), így csak külképviseleteken adhatom le a voksom. Azt azért megjegyzem, hogy nem igazán érzem ezt a helyzetet igazságosnak. Azok a magyar állampolgárok, akiknek nincs hazai lakcímük (pl. az újonnan állampolgárságot nyert határon túli magyarok), simán lerendezhetik a dolgot egy levéllel, nem kell elutazniuk sehova.

Kínában négy helyen működik magyar külképviselet: a nagykövetség Pekingben, s három konzulátus: Shanghaiban, Chongqingban és Hongkongban. Ha mondjuk Tibetben vagy Xinjiangban élnék, elég szép út várna rám bármelyik felkereséséhez. (Nem is beszélve az olyan országokban élő magyarokról, ahol nincsenek magyar diplomáciai testületek.) Innen Shanghai érhető el leghamarabb, de így is egy cirka 500 yuanbe fájna csak az útiköltség, s akkor nem a nagysebességű vonatokról beszélünk.

Az ügyfélkapun át átkérettem magam Shanghaiba, úgyhogy a lehetőség adott. Mentségükre legyen szólva, a folyamatot tegnap indítottam el, s ma már jött is az e-mail, hogy átírtak az itteni névjegyzékbe. Ez mondjuk valszeg annak szól, hogy a vidéki kisvárosi állandó lakcímem választási bizottságához nem futhat be túl sok kérelem.

Hogy élek-e a választójogommal, azt még egyelőre nem tudom. Egy kirándulással egybekötve még érdekes is lehetne a kiruccanás, de alszok még rá néhányat.

Hozzászólnál Facebook fiókkal?

7 hozzászólás

  • Drizari

    A csalást akarták kizárni: levélben leszavazol, aztán kapod magad és hazautazol az állandó lakhelyed szerinti szavazóhelyiségbe. 🙂
    Az alábbi hivatalos (kormany.hu) ismertető szövegét értelmeztem olvasóbarát módon:

    „Amikor valakit felvesznek a külképviseleti névjegyzékbe, egyidejűleg feltüntetik a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékében, hogy a választópolgár a külképviseleti névjegyzékben szerepel, a szavazóköri névjegyzék kinyomtatott példányán pedig nem jelennek meg a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok, így biztosítható, hogy egy választópolgár ne szavazhasson a külképviseleten és a lakóhelye szerinti szavazókörben is.”

    Az nem zavarta őket, hogy az átjelentkezéssel egyidejűleg törölnek az állandó lakóhely szerinti választási névjegyzékből, azaz Kassáról hiába utazott volna haza a levélben szavazó.

  • Liping

    @Drizari: ez oké, értem is. Most pl. én a shanghai névjegyzékben leszek, az otthoniból meg töröltek, úgyhogy ott hiába is próbálnék meg szavazni.
    De gondolom az sem igényelt volna nagyobb erőfeszítést, ha a levélben szavazást is valami hasonló igényléshez kötik. Jelzem, hogy levélben (esetleg ne adj isten, ebben a modern korban interneten!) szavazok, cserébe a névjegyzékből kiszednek. Úgy sem szavazhatnék kétszer, igaz, hogy akkor a kitántorgók nagyobb eséllyel szavaznának, az új határon túli állampolgároknak pedig plusz macerával járna. Feltételezve a két csoport közötti eltérő pártprefenciákat, a dolog mögötti szándék logikus és érthető, csak akkor sem valami szimpatikus a megkülönböztetés.

  • rudai gyerek

    Ez valóban diszkriminatív sok százezer külföldön dolgozó, esetleg a hazai politika iránt érdeklődő magyarral szemben. Sajnálatos.

    Mindenesetre ha úgy alakul, várjuk a sanghaji úti beszámolót 🙂

  • sellőlány

    Mivel az előrejelzések szerint úgyis a fidesz nyer, én nem pazarolnám az időmet/pénzemet erre a dologra. Hacsak nem fizeti a magyar állam. De a választástól függetlenül, sose lesz itt politikai változás. Ahhoz le kellene váltani az összeset és idehívni egy nemzetközi válságstábot, svájci bankárokkal. UFF!

  • Liping

    @sellőlány: Nem vagyok benne biztos, hogy az ellenzék hatalomba jutása jobb lenne, de tényleg ne menjünk ebbe bele, nem erre a blogra való.
    Négy éve nem voltam szavazni, mert nem igazán tudtam, kire lenne érdemes, most leginkább megint ez a bajom.

    Ha megyek, akkor főleg a kirándulás miatt megyek, szóval ez inkább kifogásnak jó. Ha meg már ott vagyok, akkor valszeg szavazok is. Hogy kire vagy mire, azt legalább annyira nem tudom, mint az, hogy fogok-e.

    Tisztában vagyok az előrejelzésekkel, s tudom, hogy a szavazatom önmagában nem ér semmit, s nem ezen fog múlni az eredmény, de ez az egyetlen demokratikus eszköz a kezemben. Szavazás nélkül hőzöngeni sem szabadna, azt meg sajnos szoktam.:)

  • Drizari

    @Liping: miért ez a megkülönböztetés, meg nem mondom, nem tudom, eddig nem jöttem rá a logikájára.
    Találgatás szintjén: mert nagyfokú az egymás iránti bizalmatlanság. Mindenki a másik szavazóiról feltételezi a csalás lehetőségét.

  • sellőlány

    @Liping: Ellenzék? Az ilyen itt sose volt, csak olyan pártok közössége, akik nem nyertek. Ebből a fertőből itt nincs kiút. Én nem is tudom, bárki komolyan veszi, hogy ebben az országban létezik demokrácia. Inkább hegemónia, uram-bátyám és csókos viszonyok minden aktuális kormányzat és holdudvarának igényei szerint. Én mint magyar állampolgár bár fizikailag ebben az országban élek, elméleti síkon már rég disszidáltam innen.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük