Sokszor jobb lenne örökre itt maradni 1. – Bankolás

Kínában nincs kolbászból a kerítés – pláne hogy legnagyobb bánatomra normális kolbászuk sincs. Ugyanakkor számtalan téren olyat nyújt, amiről otthon csak álmodni tudunk. Mára nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a bankolás egyike ezeknek. Bár az asszisztensem mondott dolgokat, de őszintén szólva nem hittem el. Meg voltam győződve róla, hogy valamit félreért, de nem.

No, de kezdjük az elejéről. Már írtam, hogy nyitottam bankszámlát a Chongqing Rural Commercial Bank-nél. A számlanyitáskor érdeklődni próbáltam a költségekről, de az ügyintéző nem igazán értette, hogy miről beszélek. Kommunikációs problémára gyanakodtam, úgyhogy annyiban hagytam. 
Még ott, a szerződéskötés idején kaptam bankkártyát, amit azóta egyszer már használtam is. Még itt Fengjieben is ért az összes ATM angolul is.

Ma azért mentem be, asszisztensemmel felvértezve, hogy lekössek fél évre egy nagyobb összeget. Egyúttal, ha már ott voltam, ellenőriztem a számlaegyenlegemet is, s kihasználva az alkalmat, hogy van velem angolul valamennyire beszélő ember is, tételesen végigkérdeztem mindent.
Nos, az eredmény az otthoni állapotokra nézve szégyenteljes. Előjáróban megjegyzem, a számlám teljesen mezei, nem vagyok kiemelt ügyfél, még a fizumat is kézbe kapom.

Hihetetlen, de ez az igazság:

1. Nincs bankszámlavezetési díj. Azt se tudják, mi az.
2. Tartományokon belül (ez adott esetben jelenthet 100 millió embert és 2 millió km2-t is, de jellemzően minimum Magyarország méretű közigazgatási egységekről beszélünk) az utalás ingyenes. Mindenféle bankba.
3. A bankkártya ingyenes. Se egyszeri, se éves díja nincs.
4. A netes fizetésre használható, belföldi, kínai oldalakon elfogadható bankkártya ingyenes. Se egyszeri, se éves díja nincs.
5. A nemzetközi matricát is tartalmazó, internetes fizetésre alkalmas Visa díja egyszeri 60 yuan. Nincs éves díj.
6. A netbank díja egyszeri 10 yuan, onnantól kezdve nem számláznak érte semmit.
7. Az ATM-használat bankon belül korlátlanul ingyenes. Bankon kívül is legfeljebb pár yuanes tétel.
8. A banki ügyintézőn keresztül intézett bármiféle utalás, pénzfelvétel, pénzbefizetés, akármi ingyenes.
9. Nincs semmiféle bújtatott tétel, nincs kamatadó (bár ez utóbbiról otthon sem a bankok tehetnek).

rmb.jpg

Összefoglalva: ha az ember Kínában fizetést kap, azt bankon belül szedegeti ki, a számláit bankon keresztül befizetgeti, esetleg kínai weboldalakon még vásárol ezt-azt, leélheti az életét úgy, hogy a bankja számára egy fillért sem számolt fel soha.

Adott a kérdés, hogy miből él a bank. Nekem legalábbis ez volt az első gondolatom. Hát, egész egyszerűen hihetetlenül magas a megtakarítási ráta, amit be tudnak fektetni, ki tudnak helyezni. Feltehetően nem is olyan rosszul, most a fél éves lekötésemre 3.08% kamatot fizetnek 0.9% infláció mellett.

Annyi biztos, hogy ha hazamegyek, ezt mindenképp hiányolni fogom. És bár tényleg nem vagyok vevő a demagógiára, de most tényleg kedvem lenne az otthoni karvalytőkét elküldeni melegebb éghajlatra. Mint a példa mutatja, lehetne így is.

Hozzászólnál Facebook fiókkal?

11 hozzászólás

 • rudai gyerek

  Jaj, Liping, látom, vicces kedvedben vagy :-)))

  No de most komolyan, tényleg, milyen a kínai bankrendszer? Milyen költségei vannak? Mennyi például a havi számlavezetési díj?

  :-)))

 • Arthuro

  Na igen. Az ember kicsit elhagyja szeretett Magyarországát, és rájön, hogy az emberiség által kitalált rendszerek normálisan is működhetnek, lehúzás és opatás nélkül.
  Mint pl. az olasz autópályás közlekedés. Három sáv, három sebességtartomány, és a tömöt autópáyán normális, egyenletes tempóban lehet haladni, anélkül, hogy bevágnának eléd, vagy letolnának az útról. Olaszországban, ahol nem a németes fegyelmezettségről ismertek a sofőrök…

 • Liping

  @Mbraun: Nem, nem fogok.:) A kaja egyes elemei hiányoznak olykor, de szeretem az ittenit is.
  De a család meg a kedves odaát van, úgyhogy én is megyek majd vissza.:) Max. egy évet még ráhúzok, de még ez sem biztos.

 • zebrina

  És milyen úgy általában a kínai gazdaság? Mennyire kiegyensúlyozott és jól működő? Mindezt csak azért firtatom, mert olyat azért már itthon is láttunk a régi rendszerben, hogy mesterségesen fenntartott „jólét” volt, aztán egy idő után persze összedőlt minden.
  Nem vitaindítónak írtam, politizálni sem akarok, nem is értek hozzá, csak amolyan átlagos szinten. Csak beugrott, hogy ilyesmi is lehet a háttérben.

 • Liping

  @zebrina: Kínában nincs jólét állami dotációval. Az egészségügy, az oktatás mind fizetős. Az árak piaci alapon működnek, ahogy a bankrendszer is.
  A bankok tekintetében amúgy egyes vélemények szerint sok a rosszul kihelyezett hitel, a hivatalos adatok szerint egészséges a rossz hitelek aránya. Az igazság talán valahogy félúton van.
  Mindenesetre a bankokat nem az állam tartja el, akkor sem, ha sok az állami tulajdonrésszel rendelkező köztük.

  A gazdaság az elmúlt több mint 30 évben egészen kimagasló ütemű fejlődést ért el, most a világválság miatt úgy néz ki, lassulás áll be (7% körüli növekedés). Sokan riogatnak azzal, hogy Kína is bedől, de ezt már több mint egy évtizede hallani, s egyelőre meglehetősen nagy sikerrel elkerülték ezt, sőt.

  Konkrét kézzel fogható dolgokról itt nem tudok beszámolni, mivel Fengjie nem a világ közepe. Az építkezések itt is zajlanak folyamatosan, s eleve a Fengjie létrejötte is a fejlődésnek köszönhető, mivel csináltak egy marha nagy erőművet a Jangcén, s elárasztották a régi folyópartot a gát miatt.

  Ami konkrétan tapasztalható elég egyértelműen, hogy kilátástalanság nincs, van út előrelépni.

 • Liping

  @rudai gyerek: Ki kell. Sőt, az életmentő beavatkozás után nem is csinálnak semmit, amíg nem lettek kifizetve.
  A kórházasdi elég drága, egy kolléga kisfiának valami bőrdarabot kellett átültetni a lábára Chongqingban, 10e yuanért, szerinte ez nem is olyan sok pénz. Komolyabb műtétekért, szervátültetésekért felmegy többszázezres nagyságrendre is akár.
  Nem véletlen, hogy az emberek megtakarítása nagy.

 • rudai gyerek

  @Liping: Nem semmi. Az ember azt gondolná, hogy Kínában – névleg kommunista ország lévén – azért valamiféle ingyenes egészségügyi ellátás van…

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük