Szex Fengjieben

Előrebocsátom, hogy saját tapasztalataim a témában nincsenek, életem már több mint két hónapja szigorú absztinencia mentén zajlik. S bár természetemnél fogva távol áll tőlem a kicsapongás, a helyi férfipopulációt elnézve azt hiszem, hogy lényegesen kikapósabb vérmérséklet esetén sem lenne Európában felejtett partneremnek félnivalója. Az ízlés ugyan egyedi, így az enyém sem feltétlenül mérvadó, de eddig talán 2-3 jobb fajta fiatalembert láttam összesen – ugyanakkor normális felhozatal mellett ők se tűnnének ki a tömegből.

De visszatérve a címhez, a szex még mindig elég komoly tabu Kínában. Az emberek persze itt is csak emberekből vannak, úgyhogy ha lehetőségük engedi, semmivel nem bírnak jobb erkölcsökkel, mint odaát. Jangcét lehetne rekeszteni a sanghaji ribancokról szóló beszámolókkal, s természetesen a férfiak itt is ugyanazt akarják, mint bárhol máshol a világon.
Ami mégis jelentősen befolyásolja a körülményeket, az a társadalmi elvárás. Ez eredendően hagyományos kínai erkölcs, amire aztán a kommunista moralizálás is rátelepült, miután itt elég sok volt a közös nevező. A nagyvárosokban vagy az elit körében nagy mértékben fellazult mára, de nem tűnt el teljesen. Vidéken meg még mindig vetélytárs nélkül regnál.

Amit a társas kapcsolatok s a szexualitás vonatkozásában meghatároz, azt átlépni nagyon nem egyszerű. Ilyen például, hogy ha egy lány becsületén csorba esik, s ez kiderül, azt el kell venni. Ilyen az is, hogy a válás megbélyegzi a nőt, függetlenül attól, hogy mi miatt került rá sor. Vidéken nem is túl gyakori.
A férjek, ha anyagilag megengedhetik maguknak, gyakran tartanak szeretőt, ez a másik oldal. Ugyanígy van igény a prostitúcióra is, amely bár hivatalosan bűncselekmény, s szigorúan tiltott, a gyakorlatban létezik, s nincs is szükség komoly kutatómunkára ahhoz, hogy beléjük botoljon az ember. Egyes karaoke-bárok, masszázsszalonok egyértelműen bordélyházként üzemelnek, ezzel értelemszerűen tisztában vannak a helyi tisztségviselők is.
Ugyancsak nyíltan zajlik a lányok közvetítése a szálláshelyeken is. Chongqingi hotelünkben például naponta kétszer csúsztattak be az ajtó alatt színes, ízlésesen nyomott prospektust lenge öltözetű szexmunkásokról, s a képek melletti szövegek is meglepő egyértelműséggel fogalmaztak. Semmi virágnyelv, gáláns pasi, egyebek.

Míg mondjuk otthon már tinédzserkorban szárnyukat próbálgatják az ifjak, itt a főiskola idejéig jellemzően még barátjuk-barátnőjük sincs. Ha mégis, azt is titokban kell tartaniuk, mert a szülők elleneznék. Az iskolai tananyagból teljesen hiányzik a szexuális felvilágosítás, nem kell nekik ilyesmivel foglalkozni alapon. Ettől függetlenül azért képben vannak, a fiúk legalábbis, majdnem mindegyikük mobilján akad japán pornó. Amúgy a pornó is illegális, itt helyben nem is csinálnak, így aztán kénytelenek beérni az amúgy gyűlölt ellenség szexiparának videóival.
A lányok viszont – állítólag – többnyire nagyon egyszerűek, s nagy részük valóban nincs is tisztában a dolgok működésével. Amy igen, de bevallása szerint még ők sem élnek szexuális életet, mivel ő még fiatal. Egy másik tanítvány szerint viszont egy-két diák igen.

Miután azért előbb-utóbb párra lelnek, s csak úgy együtt élni sem divat, itt még elég gyakori, hogy az első partnerrel egybe is kelnek. A házasság kikezdhetetlen, házasságon kívül szülni meg végképp vakmerő húzás.

Ugyanakkor házasodni sem egyszerű. A hozomány még mindig létezik, s elég tekintélyes lehet, különösen ha szép aráról van szó. Hagyományosan a vőlegény lakást, kocsit vásárol, ez az alap. Falvakban még előfordul, hogy a szülők házasítják ki a lányukat az érzelmek figyelembe vétele nélkül.
Mivel – főleg falun – gyermekként erősen preferálják a fiúkat, így eléggé fel is tudnak szökni a kapós menyecskék árai. Városokban jobb a helyzet. Egyrészt nincs földjük, aminek a megművelésében előnyösebb a fiúk munkaereje, másrészt az adminisztratív ellenőrzés is hatékonyabb, így a nemek aránya is nagyságrendekkel kiegyenlítettebb.
Így például itt Fengjieben a diáklánykák egyértelműen szerelmi házasságban gondolkodnak, de persze a lakásvásárlás, vagyis a megfelelő kereset előfeltétel.

Hozzászólnál Facebook fiókkal?

8 hozzászólás

  • elkoltozott.

    Éppen kérdezni szerettem volna, hogy mi a helyzet ilyen témában ott kint. Mennyire néznek meg téged a kinai pasik?:)) Illetve vannak arra felé „szép” nők? Érdekes én tényleg kedvelem az ázsiai nőket de mikor kint voltam, akkor is 100-ból talán 8-10 volt kifejezetten szép. Jó nem számoltam csak úgy a hasamra ütöttem, a lényeg hogy kevés:)

  • zebrina

    Hát ez nagyon érdekes volt.
    Viszont azt hogy érted, hogy vidéken „gyermekként erősen preferálják a fiúkat”? Működik az abortusz, ha lány a magzat?

  • Liping

    @elkoltozott.: Engem mindenki megnéz, de ez nem annyira annak szól, hogy nő vagyok, hanem hogy külföldi. Odáig el sem jutnak, hogy nőből vagyok, nagyobb a sokk a másik dolog miatt.
    Mivel itt helyben a fehérnép európai standard szerint elég visszafogottan öltözködik, így eleve nem is hoztam magammal olyan cuccokat, amik növelnék a feltűnést. Otthon szeretek mélyebben dekoltált felsőket hordani, ide készülve beszereztem egy adag, hasat, vállat takaró darabot. Volt egy, ami minimálisan többet mutatott, s egy órámon észre is vettem, hogy a felszólított, s kb. a mellemig érő fiúcska leginkább mereven előre tekintget, más nem rémlik.
    A helyi nők szerintem nem rosszak, sok nagyon szép van köztük. Persze ez is lehet ízlés dolga. Majdnem mindegyik vékony, s mellben is lényegesen gyengébbek az otthoniaknál, de szerintem nincs okuk panaszra. De van egy – amúgy nem túl szép – tanítványom, aki kimondottan bögyös is (szerintem nálam nagyobbak vannak neki, én úgy kb. hazai átlag körül vagyok e téren), de ez itt óriásinak számít, s nem is láttam másik hasonló leányt.
    Míg a dekoltázst nem mutogatják, addig a rövid szoknya elég gyakori, s mellé elég jó lábak is társulnak az esetek nagy részében.

  • Liping

    @zebrina: Falvakban egyrészt adnak engedményeket az egy gyermek politika terén. Ha az első gyermek lány, büntetés terhe nélkül szülhetnek másikat.
    Az abortuszok terén is működik a szelekció, bár ezt nehezíti, hogy az orvos bűncselekményt követ el, ha megvizsgálja a magzat nemét. Primitívebb területeken és embereknél hallani lehetett olyanról is, hogy az újszülött lányokat a sorsukra hagyják a határban.
    A problémát az okozta, hogy bevezették az egykepolitikát, mivel a falusiak mind fiút akartak. Ők egyrészt jobb munkaerő, másrészt továbbviszik a családi nevet, harmadrészt hagyományosan a vőlegény családjához költözik be az ifjú pár, így lesz, aki idős korban a gondjukat viselje.
    A helyzet mára annyiban változott, hogy a hagyományok kiveszőben vannak, elértéktelenednek, így a név továbbvitele is vesztett a jelentőségéből. A fiatalok sok esetben elmennek a városokba, így az öregek így is, úgy is egyedül maradnak. Ráadásul a megbomló demográfiai viszonyok miatt egyre nehezebb is feleséget találni falun, így egy erősödő trend a lányok vállalása a hozomány miatt.
    S végül, de nem utolsó sorban, az ország általánosan javuló jóléte miatt a parasztok nagyobbik része ki tudja fizetni a büntetést, ha több gyereket akar, úgyhogy egyre kevésbé fontos, hogy csekkolják a baba nemét.

  • elkoltozott.

    @Liping: Megy ugye ne felejtsük el hogy lassan 10 millió kinai férfinak nem jut kinai nő.. azért az dúrva.

    A fent leírtak jól hangzanak, szóval tessék fotozni a szép lányokat és ide jól kitenni:)))
    Pláne ha jó lábuk van:) heheh:)

  • Liping

    @elkoltozott.: Azért a 10 milliót helyén kell kezelni. Nagy szám, de az arányok a lényegesek. Van az országban kb. 700 millió férfi. Biztosra veszem, hogy 10 milliónak akkor se jutna nő, ha nem lenne eltérés a nemek arányában.
    Odahaza sem jut minden pasinak, pedig nincs ilyen probléma.:P

  • Liping

    @elkoltozott.: nem akartam konkrétan a hazaiakat leszólni, minden társadalomban vannak olyan példányok, akiket kvázi bottal sem piszkálna meg az ember. S csak arra céloztam, hogy a hasonlóan „gáz” pasik eleve nem találnak párt, s szerintem vannak ilyen arányban mindenütt.
    Itt max. annyiban más a helyzet, hogy a hasonló sorsú lányokat is inkább elveszik, otthon meg ők se találnak pasit.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük