Nemsokára él a whitelist!

Hála a blog.hu csapatának, a Szecsuánblogon is működni fog a whitelist rendszer. Ez újra lehetőséget teremt arra, hogy normális mederben folyhasson a kommunikáció a kommentekben.

 

Át fogom nézni a blogra eddig írt hozzászólásokat, s a nem destruktív jellegűek szerzőit automatikusan fel fogom tenni a listára. Noha ez a blog sosem a temérdek számú kommentről volt híres, azért akad még így is bőven, így ezzel nem ígérem, hogy túl hamar végezni fogok. Az utóbbi pár hónap termését azért igyekszem még ma feldolgozni.

A jövőben hozzászóló, a whitelist-en még nem szereplő usereket,  ha a moderációs beengedés szintjét megütik, egyúttal a listára is felrakom. Ha valaki szeretné esetleg megsürgetni a felkerülését, az kommentben vagy privátban jelezze, s intézkedni fogok.
A listáról való lekerülés vagy eleve fel nem kerülés pedig egyúttal meg is oldja a jövőbeli bosszúságainkat.

 

Még egy apró észrevétel:

A moderáció bevezetésével nem állt szándékomban az ellenvéleményeket elnyomni, ahogy eddig sem tettem ezt. Volt több olyan bejegyzés, amikor élesen ütköztek a vélemények, s kaptam hideget-meleget épp eleget. Ez teljesen rendben van és szívesen veszem építő jellegű kivitelezés esetén a véleményemmel szöges ellentétben álló kommenteket is. Amit szeretnék elkerülni, az a trollkodás, egymás személyének alázása és a bejegyzések több nickkel, de egy user általi telehányása. Ezektől eltekintve szabad a pálya, nyugodtan oltsatok. Virágozzék száz virág!

UPDATE:

ÖÖÖ… kis technikai probléma. A régi hozzászólások sajnos nem játszanak, csak új komment esetében enged a rendszer valakit a whitelist-re rakni. Szóval, az első hozzászólásig mindenki marad az előmoderációs dobozban, s ha majd megszólal, akkor lesz lehetőségem ezen változtatni. Szóval bíztatnék mindenkit a kommentelésre. 🙂

Hozzászólnál Facebook fiókkal?

13 hozzászólás

  • Főgebra

    Így nem fog hozzászólni a vendég, mert órák múlva engeded be. Így nem lehet társalogni, vitázni, max. kinyilatkoztatni vagy tényeket közölni.
    Ha valaki a blog.hu-n kommentel akkor magára nézve kötelezőnek tartja a blog.hu szabályzatát.

    Szerintem neked szabadon kéne hagynod a kommentelés lehetőségét. Ha valaki pedig az asztalra hány, azt moderálni kell, minden különösebb magyarázat nélkül. Egy idő után pedig bannolni.

    Egyébként, azt csinálsz, amit jónak gondolsz! 🙂

  • Liping

    @Főgebra: csak az első alkalom ilyen moderálós, onnantól már szabad a pálya. Sajnos másképp nem tudom a whitelisthez adni az emberkéket. Hacsak nem otthoni idő szerint este kapok kommentet, rendszerint perceken belül le van tudva a beengedés. És csak elsőre megy így.

  • Főgebra

    @Liping:
    Hát, ez az!
    Mit gondolsz a kommentek zöme ala’eri vagy magyar idő szerint jön majd? 🙂

    Nem akarod te sem érteni a problémát! Ha van whitelist, akkor egy belterjes, gittegylet lesz a blog! Nézz körül azokon az oldalakon ahol előzetes moderálás + whitelist van! Megy a belterjes nyáladzás. Nézd meg a HA-t! A whitelistásoknak minden meg van engedve, szinte bocsánatot kér a modi, egy-egy utólagos moderáció okán. Plusz a nem whitelistás hozzászólókat szétzrikálják. Erre is volt nem egy példa.
    Nézd meg hajdanán hány komment volt és most hány jön össze egy nap. Aztán ezeknek a kommenteknek a 80%-a nem a poszttal foglakozik.

    De,ismét azt mondom, azt csinálsz amit akarsz!

  • Liping

    @Főgebra: Értem a problémát, de ez a legjobb, amit ki tudok találni. Azzal sem vagyunk kisegítve, ha 1-2 kitartó troll értelmetlen hülyeségekkel hány tele mindent. A moderálás a normálisabbjánál használ, a kevésbé normálisnál meg a tiltás, de a tucatnyi indapasszos reget mellényzsebből előrántó alakokkal szemben nem ér semmit. IP-alapú tiltás nincs a rendszerben, plusz a rengeteg dinamikus IP miatt amúgyis elég kérdéses hatékonyasággal lehetne csak használni.

    1-2 címlaptól eltekintve sosem volt akkora kommentes élet itt, ha van moderáció, ha nincs, az a promóciómentes napokon előforduló számokból meg a követők számából kalkulált max. 200 fős visszajáró törzsközönség szinte sosem szól hozzá, csak olvas. A rendszeres kommentelők meg ugyanazok, a belterjesség már megvan. Ezt mondjuk én inkább családias hangulatnak nevezném, s szerencsére egyikünk sem bánja, ha csatlakoznak újak, sőt, itt azért nem szoktunk bántani senkit.

    De én is szeretném, ha nem kellene moderálni, csak épp tényleg nem tudok mit csinálni a főállású trollokkal.

  • sellőlány

    Na, én itt lennék szokás szerint. @Főgebra: A kezdetek óta olvasom Vevét. Fogalmam sincs, kik járnak ide rendszeresen, mert akik megszólalnak, azok már régóta itt vannak, szóval akár belterjesnek is tekinthető ez a közösség. Noha néha felbukkan egy-egy újabb ‘China fan’ (vagy az ellenkezője), de nem túl jellemző. De pár poszttal ezelőtt mintha hacker támadás érte volna a blogot. A mai napig érthetetlen, miért pont a pinyin írásmód váltotta ki a balhét, de fura volt látni, hogy a szokásos 4-5 komment helyett volt vagy 90 és a kommentelők nagy része még sosem járt a blogon. Én lehet, hogy adtam volna még pár posztnyi esélyt annak, hogy kiderüljön, mennyire kitartóak a barmok és addig kitartóan moderáltam volna mindet. De azt is teljesen elfogadom, ha a szerző itt nem akar ilyesmikkel foglalkozni.
    Szóval „Give peas a chance” – ahogy egy stockholmi vega étterem kijáratánál olvastam. 😉

  • sellőlány

    @Liping: Komment olvasás közben véletlenül átugrottam ezt a hozzászólásod, és jól leírtam később kb. ugyanezt. 🙂
    Ja, a kihalt campuszos, katonai állomásos, béna diszkós, zöld bokros főutak sivársága, és sivatagos képek után még mindig nem vagyok arról meggyőződve, hogy le tudnék ott egy évet húzni. 🙂 Szegény férj hogy fogja bírni ezt az ingergazdagságot?

  • Főgebra

    @sellőlány:
    Jómagam is a kezdetek óta olvasom és néha-néha hozzászólok. Ez az égadta világon semmit nem jelent. Attól, hogy főként a régóta ittlévők kommentelnek, még nem lesz belterjes. Belterjes lesz a tiszteletköröket futó smúzolástól, az állandóan dicsérő puncsolástól.
    Ha pedig, mint a pinyin írásmód esetében idevetődik x számú elmeháborodott, a bloggazdának annyi dolga van, hogy egy kommentben elmondja az álláspontját és annyi! Az agyamentek pedig annyit kommentelnek, amennyi jólesik. Ha pedig az asztalra hánynak, akkor bannolás! Ennyi!
    A mai napig nem értem, hogy ettől az esettől (mert több nem volt) a Veve mért dobta el a haját és kezdett el világvégét, rebelliót vizionálni.

    De, az Ő blogja, azt csinál vele amit akar!

  • Liping

    @Főgebra: ti csak az első esetet láttátok, de utána ugyanez ment a következő 2-3 címlapnál is, csak akkor már gyakorlatilag azonnal töröltem is mindent, kívülről ebből nem sok látszott. Aztán ebbe untam bele.

  • Liping

    @Főgebra: Illetve már a moderáció bevezetése után is jöttek az eleve be sem engedett hasonló kommentek, ez mostanra mondjuk megszűnt, idővel valszeg nyilvánvalóvá vált, hogy nem fog bejutni.

  • virágelvtárs

    Majd én kommentálok eleget, már ha beengedsz.
    Olyanokat, hogy a hajam égnek áll, kérem.
    Ha meg nem tetszik nekem, kimoderálom magamat, meg rátrollkodok magamra.
    Lesz egy Virág Whitelist-em, amin csak én vagyok, meg a Virágelvtárs.
    Aztán kommentelem a kommentjeimet, hogy ne legyen olyan belterjes a blog.
    Betartom a blogszabályzat, amit én fogok kitalálni.

    Na, ez lesz, ha én mondom.

    Van valami ellenvetésem?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük