Monszun

Hetek óta esik. Nem folyamatosan, de két egymást követő nap eső nélkül szinte kizárt.
A tavalyi lakhelyem, Fengjie klímája némiképp elütött az ittenitől. A kakukktojás a szecsuáni helyszín volt. A távolság Xianningtől nem tetemes, de földrajzi okokból másképp alakul az ottani időjárás. 
Itt keleten már a nagy folyók termékeny síksága húzódik, s északi irányban lényegében a (Jeges-)tengerig nincs semmi, ami gátolná Szibéria légtömegeit az idejutásban.
Fengjie a Jangce középső folyásánál fekszik, hegyekkel körbeölelve. Hála ennek, a tél enyhébb, negatív hőmérsékleti értékek elvétve fordulnak elő (ottlétem alatt 0.5 fok volt a legalacsonyabb).
Különbség az is, hogy Fengjie messzebb van a tengertől, így aztán a monszun sem jelentkezik annyira erősen, mialatt Xianningig még akadálytalanul eljut.

Nincs hőség egyelőre, mégis, odakinn nem egyszerű megmaradni. A páratartalom 90%-os, így pillanatok alatt ragacsos lesz az ember. A ruhák két nap alatt száradnak meg, s minden, ami képes a nedvességet magába szívni, magába is szívja.

A finomra őrölt sóból göbök lesznek, az ételmaradék pillanatok alatt penészessé válik.

Őszintén remélem, hogy a hátralévő négy hét nem hozza meg a nem várt 40 fokos kánikulát, mert az, párosulva ezzel a nedves levegővel, halálos kombináció lenne. Nem akarom kipróbálni.

Hozzászólnál Facebook fiókkal?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük