Gasztro: grillezett finomságok

Már sokszor akartam írni Kína eme gazdaságosan beszerezhető, s ízletes gyorsételeiről, de minden alkalommal arra jutottam magamban, hogy már esett róluk szó a blogon.

Ezúttal szerencsére utána is néztem, s meglepő módon még szűz területről van szó.

Kína-szerte mindenfelé fellelhetőek az efféle is kis utcai grillezők. Nyugati mércével rendkívül lepukkadt helyek, de az étkek minőségéből ez nem von le semmit. Már eleve nyársra húzott, általában hűtőpultban tárolt dolgokból választhat az éhező, az összeválogatott jóságokat aztán gyorsan el is készítik az erre szakosodott vendéglátók.

A fém- vagy fapálcákon zöldségek (ou, vagyis lótuszgyökér, krumpli, gomba, babcsíra, hagyma, stb.), tengeri bizbaszok (tintahal, polip, hal, kagyló) vagy húsfélék (főleg csirke, szárny, láb, de kis saslikra emlékeztető disznóhúsnyársak is) sorakoznak, amiket aztán az izzó szén felett pirítanak kellemesre. Nem sajnálják a fűszereket sem, bár itt Hubeiben a lajiaoval (erőspaprika) óvatosabban bánnak, mint Szecsuánban. A készülő kaját gyakran kenegetik, forgatják, ízesítgetik, majd az alapanyagtól függően 5-10 perc alatt fel is szolgálják.

Az árak rendkívül barátiak. Egy-egy tétel 1-4 yuan között mozog, utóbbiért már tintahal jár.

Néhány kép ízelítőnek a galériában.

 

Hozzászólnál Facebook fiókkal?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük