A bankolás még mindig előnyös errefelé

Hamarosan hazaindulok, kevesebb mint három hónap választ már csak el Európától. A hazatérés egyúttal a megtakarítás hazavitelével is jár, ami magával hozza a miként problémáját is.

Ideát értelemszerűen helyi valutában, yuanben vagyok kifizetve, míg odahaza forintra van szükségem. Tavaly yuant utaztattam, s aztán Budapesten váltottam magyar fizetőeszközre.

Otthon, bár néhány pénzváltó már foglalkozik vele, a yuan még mindig inkább egzotikus valutának számít, ennek megfelelően az árfolyamok nem a legjobbak. Miután valamikor dolgoztam a legnagyobb magyar pénzváltó láncnak, így sikerült egy aránylag elfogadható rátát kialkudnom tavaly, így viszonylag keveset vesztettem a dolgon.

Az eltelt egy évben a forint értéke tovább esett a kínai pénzhez képest, ezt azonban nem nagyon követték a pénzváltók árfolyamai. Ennek oka leginkább az lehet, hogy elég elenyésző forgalmat generálnak ezzel a valutával.

A másik megoldás az lenne, ha Kínában váltok. Persze nem forintra, mert ez utóbbival nem igazán foglalkoznak errefelé. Dollárvásárlás lesz a dolog vége, amit aztán otthon, immár kedvező áron tudok forintosítani.

Amíg Magyarországon ahhoz vagyunk szokva, hogy bankokban pénzt váltani teljesen elborult ötlet, s hatalmas árfolyamkülönbözettel dolgoznak, addig Kínában meglepően tisztességes rátákkal operálnak. Az egyik, itt az utcában lévő banknál például jelenleg egy dollárért 6.1976 yuant adnak, mialatt 6.2224-ért árulják. 

Hozzászólnál Facebook fiókkal?

4 hozzászólás

  • sellőlány

    Csakis dollár, és amíg lehet, tartsd is a megtakarításaidat abban. Több ismerősömnek is van már külföldön számlája, már vásárolni is átjárnak Ausztriába, Szlovákiába. Sajnos a forint nem fog stabilizálódni még egy jó darabig.

  • Mbraun

    A dollar jo valasztas, de a magan penzvaltok (nagyobb osszegeknel, kez alatt valtanak feketeben) adjak tovabbra legjobb itthoni arfolyamokat. Mivel Magyarorszag egyre jobban teljesit, ezert a forint ugyis tovabb gyengul a fobb valutakkal szemben.
    Az Echinacities-en olvastam hogy a bankok nem szeretnek tul nagy osszeget kulfoldi ropogosra valtani, es mindenfele dokumentomot kernek az atvaltashoz (munkaszerzodes,fizetesi csekkek,stb.).
    Ha nem titok, milyen melot celzol meg Kina utan?

  • PetiesDorci

    Sziasztok!
    Mi a Bank of China-nál nyitottunk számlát, remélve, hogy a pesti fiókjukban hozzáférünk majd a megkeresett összeghez! Ezzel kapcsolatban van valami tapasztalatotok?
    Nem gáz az, ha a kézipoggyászában hatalmas köteg dollárokkal utazik az ember?
    Előre is köszi a választ,D&P

  • Liping

    @PetiesDorci: a BOC számla hozzáféréshez nem tudok érdemben hozzászólni. Valamekkora kp átvitele teljesen szabályos, a meghatározott összeg felett bejelentési kötelezettség van, s ez esetben előfordulhat hogy kérhetik a pénz eredetének igazolását. A gyakorlatban nem túl sanszos, hogy valakinek is feltűnne, hogy mennyi pénzt visztek át a határon, nem erre utaznak.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük