Kína műholdról 2.

A blog első évadát Kína egy kevéssé fejlett, apró kistelepülésén, az elzárt Fengjieben töltöttem el. Mint arról akkoriban sokszor említést tettem, a mostani Fengjie is új, mivel a Három-szurdok-gát, a bolygó legnagyobb vizierőműve miatt a Jangce felső folyásán némiképp megemelkedett a vízszint. Az erőműhöz a vizet fel kellett duzzasztani, s ez cirka másfélmillió ember lakóhelyének elöntésével járt együtt.
Komplett települések költöztek el így magasabban fekvő pontokra, ami a környék fejlettségi foka miatt nem volt annyira nagy kár, miután így lényegesen színvonalasabb településeket alakítottak ki.

 

 

A műholdas képek erről a vidékről elég alacsony felbontással készültek, de a változás így is szembeötlő. A jobb oldali mellékfolyó torkolatánál lévő város a víz alá került, míg balra, a semmiből jelenik meg az új Fengjie. Ha visszaveszünk a zoom-ból, enyhén keletebbre látható egy új sziget kialakulása is, az egykor magaslaton fekvő Baidicheng körül jelent meg a víz.
Ugyancsak érdemes kicsit elkalandozni a térképen, mert Fengjie mellett bizony másutt is jelentősen megváltozott a látkép. 

Hozzászólnál Facebook fiókkal?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük