Hogy áll az ír oltási program?

Azt kell mondjam, hogy alakul. Az utolsó másfél hónapban érzékelhetően gyorsult a tempó, a nagykorú lakosság majdnem 60%-a kapott már legalább egy bökést, s közel harminc százalék teljesen immunizálva is lett. Bár eredetileg az volt a terv, hogy a hónap végére a felnőtt népesség 82%-a fog itt tartani, ezt végül hivatalosan is elkaszálták, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a Johnson and Johnson nem szállít időben. Az új, immár reálisnak is ható cél a felnőttek 70%-ról szól, ami nagyjából két és fél millió embert jelent a 3,66 millió nagykorúból.

Itt, mint azt egy korábbi posztban már említettem, életkor szerint halad a regisztráció. Miután nagyjából végeztek a hetvennél idősebb korosztállyal (őket külön regisztráció nélkül érték el), megnyílt a 60-69, majd az 50-59, a 45-49, végül a 40-44 évesek számára is a lehetőség. A regisztrációt követően általában 1-2 héten belül az oltásra is sor kerül.
Én tavaly decemberben lettem 40, így még éppen beleestem ebbe, s hétfőre meg is kaptam az időpontom, cirka egy héttel a regisztrációt követően.

Hogy eddig tartott eljutni ide, az az oltóanyagok eleinte erősen korlátozott száma mellett annak is köszönhető volt, hogy az egész EU-ban itt a legmagasabb az oltási hajlandóság, a teljes lakosság több mint 85%-a szeretne vakcinát, s az eddig letudott korcsoportok esetén 90% feletti az átoltottság.
Most már heti negyedmillió dózis felett oltanak, ami egy ötmilliós országban már egészen érzékelhető mennyiség. A tempó alapján reális célnak tűnik, hogy augusztus végéig a teljes felnőtt populáció sorra kerüljön. Az előrejelzések alapján pedig úgy fest, egyike lehetünk a bolygó azon néhány kivételes szegletének, ahol még a nyájvédelem is összejöhet.

Hozzászólnál Facebook fiókkal?

2 hozzászólás

 • sellőlány

  Milyen oltást kaptál végül? (előző poszthoz: Malackák hogy viselték az utazást? Ilyen csoportos átadáskor minden egyes családnak meg van a dedikált állatkája vagy szabadon választható? Már csak az egyszínűség okán kérdezem 🙂

  • Liping

   Az oltásról lásd az új posztot.

   A malacok már sokkal hamarabb hozzá vannak rendelve valakihez. Bár úgy tűnhet, itt a színek nem voltak egyformák.
   Tavaly volt egy lila ötös alom, csupa nősténnyel, ott az előzetes választásnak nem volt sok értelme, mert nem tudtam a kölyköket megkülönböztetni, legalábbis nem mindet. Ott jobbára random kaptak valamit.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.