Még nem kapok szurit

Bár meglehetősen lagymatag módon zajlik az itteni vakcináció, azért valamelyest kezd felpörögni. Olyannyira, hogy ma már az 59 éves korosztály regisztrálhat oltásra, s május 13-ig ez eljut egészen 50 éves korig.

Az itteni szisztéma eltér a magyartól. Itt a regisztráció csak a múlt hónapban kezdődött el, a hatvanasokkal. Évek szerint, tehát az első nap a 69 évesek, következőn a 68, és így tovább. Ez egy opció csak, ha valaki akar, később is jelentkezhet az oltásra, csak hamarabb nem, minthogy az évfolyama számára megnyílna a lehetőség. A regisztrációt követően cirka két héttel elvileg meg is bökik őket.

A programnak erősen bezavart az AstraZeneca majd a Janssen körüli cirkusz. Az AZ-t először felfüggesztették, majd engedélyezték, majd 60 éven felüli besorolást kapott. Most, hogy a 60-asokat javarészt beoltották, s maradt még egy kevés hatóanyag, kiterjesztették az alkalmazhatóságot az ötvenes korosztályra is.
A Janssen eleve így kezdte, 50+-os ajánlással, illetve ezt az egydózisos szert jelölték ki a problémásan elérhető társadalmi csoportok (hajléktalanok, drogfüggők) immunizálására is, hátha nem bukkannak fel a második időpontra alapon.

Mivel Janssen vakcina nagyjából annyi jön, mint aminek a beadására számítani lehet ebben a korosztályban, így felmerült, hogy az ötvenesekkel párhuzamosan kezdjék el oltani a 40-49 év közöttieket is, hogy addig se pihenjenek a raktárban az érkező mRNS oltóanyagok. Alapból ezeket nem akarták 50 felettiekbe bökni, hiszen akkor a nyakukon maradhatott volna egy rahedli Janssen és AZ vakcina, amiket meg az egészségügyi szervek ajánlása alapján nem lehet 50 alattiakon alkalmazni.
Végül a szakemberek nem javasolták ezt a megoldást, így az én oltakozásom (csakazértis!) egyelőre még várat magára. Hogy átvágják a gordiuszi csomót, végül arra jutottak, hogy az előzetes terveknek megfelelően haladnak előre az ötvenesekkel, de beadnak nekik mindent, ami a kezük ügyébe kerül. Viszont, hogy a vérrögképzős mellékhatású szerek se romoljanak rájuk, a megmaradó készleteket felhasználják majd a 40-49-esek vakcinációja során. Ez egyelőre még ellentétes a szerek engedélyével, de addigra ezt hozzáigazítják az új helyzethez.

Szóval, ami rám nézve a lényeg, hiába lettem éppen csak negyvenes, még várakozó állásponton vagyok. A kormányzat még mindig azzal tervez, hogy június végére a lakosság 82%-a (cirka a teljes 30 feletti népesség) kap legalább egy csipet, de ez azért erősen kétséges, hogy valóban megvalósul. Jelenleg még 30%-nál sem járunk, a héten is csak 220-240 ezer oltóanyagot terveznek felhasználni. Ami a korábbi tempóhoz képest örvendetes mennyiség, de még mindig elég gyenge. De őszintén kívánom, hogy sikerüljön.

Annak fényében különösen, hogy lassan elkezdődik itt is a nyitás. Meglehetősen óvatosan, de valami elindult. A külföldi utazás továbbra sem engedélyezett, s az országba történő belépés is még mindig nagyon macerás (egyes országokból 2 hét hotelkaranténnal jár, nem túl baráti áron). Bár a haláleset lehetővé tette volna, hogy mi lelépjünk, visszafelé két hét itthoni karantén mindenképp jött volna. Meg Magyarországon is valami hasonló, hacsak nem váltjuk ki két negatív teszttel.
Férjem épp most váltott munkahelyet, s szabadságot sem kapott volna, meg eleve nem is várták volna meg, amíg ez az egész hercehurca lezajlik, így mi csak online vettünk részt a szertartáson. Jövő nyár előtt nem is sanszos, hogy arra járunk.

Most mindenestre várunk. Engem júniusban talán tényleg megfertőznek autizmussal. Talán. Sose gondoltam, hogy egyszer még örülök neki, hogy vénülök.

Hozzászólnál Facebook fiókkal?

4 hozzászólás

 • drizari

  Itthon szintén az idősekkel kezdtek, és többnyire Sinopharmot kaptak. Mára kiderült, hogy valóban a 18-59-es korosztályok vakcinája. Olvasók küldtek be vénás laborvizsgálatot (a Tb. nem téríti) arról, hogy milyen mértékű lett az antitest-termelésük egy és második oltás után. A Pfizer eredményben aratott, a Sinopharm főleg az időseknél sóoldatnak minősült. A WHO szerint is nincs elég bizonyíték, hogy 60 év fölött is hatásos a kínai valcina. Itt a tesztelős cikk:
  https://444.hu/2021/05/04/az-antitestteszteken-a-pfizer-latvanyos-szamokat-produkal-a-kinai-oltas-utani-negativ-eredmenyekbol-kaptuk-a-legtobbet

  • Liping

   Láttam sajnos a telexes cikket. Egyre inkább bánom, hogy támogattam azt a portált.

   A WHO annyit állít, hogy 60 felett kevés alany volt a velük megosztott vizsgálati eredményekben ahhoz, hogy ebből következtetésekre juthassanak. Kína most összeorbánozódott, így minden, ami onnan jön, az ellenzéki oldalon elfogultan kezelendő.
   Lehetett volna a cikk főcíme ez is: A WHO igazolta a Sinopharm vakcina hatásosságát.

   Az is sokszor elhangzott, hogy az antitestek képződése önmagában nem mérvadó, különösen, az immunválasz nem csak ebből áll, ráadásul a jelek azt mutatják, hogy a Sinopharm esetén később alakul ki a védettség, csak a második vakcinát követően.
   És más, nem elvakultan Orbán-ellenes, nemzetközi kutatók szerint ha 18-59 között hatásos, elhanyagolható annak az esélye, hogy afelett ne lenne az. De ezt addig nem lehet írásba adni, amíg nem támasztják alá kutatások. Ami érthető.

 • sellőlány

  Bár én ATban vagyok biztosított, itt is borzasztó lassan haladnak, ezért amikor tudható lett a lehetőség, lakcím és inaktív TAJ birtokában, az otthoni oltási opcióra is beneveztem. Hívtak is 3 hete, és mivel nemrég volt egy műtétem (ami miatt vérhigítót kellett egy ideig szednem), az orvos rögtön felajánlotta a Pfizert, de sajnos nem tudtam 2 napon belül Bp-en lenni, amikor a lehetőség adott lett volna. Azóta pedig fogalmam sincs, mi a helyzet, mert az oltópontokon csak olyan van, amit az EU (még) nem ismer el, vagy AZ, aminek az esetleges kockázatait egyelőre nem vállalom. Ha hazajutok hamarosan, teszek egy próbát a kirendelt körzeti orvosnál. Részvétem az anyós miatt, a férjednek ezt bizonyára elég nehéz lehetett így a távolból megélni.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük