Offtopik: Deutschland 83

Rendhagyó módon teljesen a blogtól elütő tematikájú bejegyzés következik. A napokban kezdtem el nézni egy sorozatot (szokásom, csak rendszerint sokkal kevesebb a nekem való tartalom, mint a ráérő időm), amely kifejezetten a bejövősök közé került, annyiban meg kifejezetten elüt a fősodortól, hogy német nyelvű.

 

A sorozat a Deutschland 83 címre hallgat, s fő tematikája a hidegháborús kémkedés, annak elsősorban az NDK-NSZK relációt érintő része. A napokban megjelent második évad, amely a Deutschland 86 nevet kapta, ezt színesíti egy kevés Afrikával is, s egyúttal a Dél-afrikai Köztársaságban forgatott jelenetekkel (Dél-Afrika olykor Angolát vagy Líbiát is alakít, de a kontinens stimmel legalább, ami nagy plusz).

 

Ez az első német nyelvű széria, ami lement az USA-ban is. A jó kivitelezéshez valszeg kellett az is, hogy koprodukció, nem teljesen német. Amíg az első évadon részben látszik a forráshiány – a képek szépek, nemzetközien vállalható színvonalúak, de a greenboxos külső helyszínek elég csúnyák, szerencsére kevés van belőlük) – addig a sikernek köszönhetően a másodikra már jobban jutott, így ez megállja a helyét ebben a tekintetben is.

 

Magát a történetet nem szeretném szpojlerezni, de mindenképp javasolni tudom a megtekintést. Különösen, hogy lesz egy harmadik (valószínűleg befejező) évad is, Deutschland 89 néven. Az első adaghoz készült magyar szinkron is, de szerintem válasszátok az eredetit, ha belevágtok, kár elrontani vele. A magyar felirat kész az első évadhoz és valószínűleg hamar elkészül a másodikhoz is.

 

Ajánlónak még egy-egy trailer az évadokról. Német nyelvtudás előnyben (vagy kapcsoljátok be a feliratot).

 

 

 

 

Hozzászólnál Facebook fiókkal?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük