Piac

Könnyű nap volt a mai. A reggeli órám elmaradt (bár ezt nem közölték előre), a délutánin meg mindössze négyen voltak, a többiek ugyanis valami szakmai kiránduláson vettek részt.

Miután négy embernek órát tartani nem sok értelme van, így inkább elmentünk együtt a piacra, angolul beszélgetni közben is lehet.

A piacokról már régóta akartam írni, így itt is a lehetőség.

WP_20140423_003.jpg

Az itteni piacok többnyire elég zajos, nyüzsgő, otthoni szemmel nézve kaotikus helyek (ebben a napszakban épp nem, így a képek csalókák), de pont ez adja meg a varázsukat is. Az árusok harsányan kiabálnak, a portékát kínálják, vagy épp egymással üvöltöznek. Harag nincs, csak szeretik hallatni a hangjukat.
Bár Kína eleve olcsó, főleg vidéken, a piacokon vásárolni még inkább megéri. Amellett, hogy árban is versenyképesek, a termékek is többnyire sokkal szebbek, mint a bevásárlóközpontok pultjain. A zöldségek különösen kívánatosak, ráadásul a választékra se lehet panasz.

Nyugati szemmel minden kínai piac érdekes és kissé bizarr része a húskínálat. Bár minden friss, otthon egész biztosan belekötnének a hatóságok. A miért megválaszolásához inkább itt egy kép.

WP_20140423_005.jpg

Élőállatokat is lehet kapni. Csirke és kacsa mindenhol van, jobb helyeken liba, galamb és néha fácán is. Ezeket ott helyben le is ölik, s a tollfosztást is elvégzik az ember helyett.

WP_20140423_008.jpg

Az árakról: ma itt ezen a kis piacon Xianningben 1 jin (fél kg) kukorica 3.5 yuan, 1 jin gyönyörű krumpli 1.7 yuan, körte 2 yuan, zöldbab 2.5 yuan, az édeskömény szintén. Egészen kedvet is kaptam főzni, de a gázt palackban kapom, ami kiürült, erre a két hónapra meg már feleslegesnek tűnik újat szerezni.

Alkudni megszokott dolog, bár ez szinte majdnem mindenhol igaz ebben az országban. Jó, szupermarketekben vagy a Mekiben nem érdemes, de még a műszaki áruházakban, szatócsboltokban is.

A piac jó, Kínában járva érdemes felkeresni egyet-egyet. Velejéig Kína.

Hozzászólnál Facebook fiókkal?

3 hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük